تولید روزانه ۵۵ هزار تن زباله در کشور دستگیری عاملان قتل خانوادگی در فردوسیه شهریار (۲۱ فروردین ۱۴۰۴) ارتباط پیشرفت سرطان پستان با مصرف روغن‌های پخت‌وپز استفاده بیش از حد از وسایل دیجیتال باعث اختلال خواب و افسردگی می‌شود راز «چاه شدادی» در معدن فیروزه نیشابور | نخستین بازخوانی یک گزارش دست‌اول از ۱۳۰ سال پیش سیر تا پیاز ورود به طبیعت در فصل بهار | چند واحد طبیعت گردی یادگاری‌های جدید روی آثار باستانی! عظیمی‌راد: پرونده تاثیر قطعی معدل در کنکور سراسری، به نفع کنکوری‌ها بسته شد بهترین زمان غذا خوردن برای ورزش؛ قبل، حین یا بعد؟ مستمری مددجویان کمیته امداد و بهزیستی واریز شد (۲۱ فروردین ۱۴۰۴) پاسخ‌های رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد به مشکلات مردمی | از تبانی پزشک و آزمایشگاه تا زمان ویزیت هر بیمار کاهش ۳۰ درصدی بارش‌ها در ۱۸ استان کشور نسبت به آمار بلند مدت رمزگشایی از ۴۰۰ فقره سرقت توسط پلیس مشهد | دستگیری سارقان بام بازار‌ها پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (۲۱ فروردین ۱۴۰۴) | احتمال انتقال هوای غبارآلود از ترکمنستان طی روز جمعه باقلا برای چه افرادی مضر است؟ دم‌نوش‌ها و نوشیدنی‌های گیاهی عالی برای هر زمان از روز بازنشستگان تأمین اجتماعی: شرایط دریافت وام ۵۰ میلیون تومانی را تسهیل کنید آیا گلودرد مداوم نشانه ابتلا به سرطان است؟ پیش‌بینی هواشناسی کشور (۲۱ فروردین ۱۴۰۴) | ۲ سامانه بارشی در راه ایران خوردنی‌هایی که به کاهش آلرژی کمک می‌کنند افزایش عجیب اضافه‌وزن و چاقی در کشور امروز، آخرین مهلت ثبت‌نام نوبت دوم کنکور سراسری ۱۴۰۴ | غیرقابل تمدید (۲۱ فروردین) گره ۸۰۰ هزار میلیارد تومانی مناسب سازی مدارس کشور قتل زن جوان به دست همسرش در نور | قاتل اعتراف کرد کشف بیش از ۲ کیلوگرم تریاک از معده قاچاقچیان در خراسان‌شمالی طرح‌های کمیته امداد برای سرمایه‌گذاری در تولید ملی| از آموزش تا ایجاد ۱۳ هزار اشتغال برای مددجویان هیچ پروژه قانونی به نام پتروشیمی میانکاله وجود ندارد کمبود کپسول اکسیژن در حادثه حریق درمانگاه مشیریه تکذیب شد محمد درویش: بزرگترین ناترازی آب کشور در خراسان رضوی است حادثه برای سرویس مدرسه در قم | راننده و ۴ دانش آموز دختر مصدوم شدند داروی بیش فعالی مصرف می‌کنید؟ فشار خونتان را کنترل کنید
سرخط خبرها

جیران ناصری | درباره یک شخصیت تاریخی که این روزها معروف شده است

  • کد خبر: ۱۲۰۹۲۶
  • ۲۲ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۶:۵۹
جیران ناصری | درباره یک شخصیت تاریخی که این روزها معروف شده است
سینا صابری - تاریخ‌نگار

وقتی سخن از قاجار و زنان تأثیرگذار در این دودمان به میان می‌آید، دو زن با نام «جیران» از دیگران متفاوت می‌شوند که اولی مادر آقامحمد خان قاجار، اولین شاه دودمان قاجار است و دومی همسر محبوب ناصرالدین شاه قاجار.
فارستر، جهانگرد و محقق انگلیسى، درباره جیرانِ نخستین نوشته است: او زنی دلیر، دانشمند و با‌استقامت بوده است و در تاریخ‏ اروپا نظیر آن زن وجود نداشته و اگر این زن نبود، نه محمد‌حسن‌خان (شوهرش) به قدرت می‌‏رسید و نه پسرش آقا‌محمد‌خان به سلطنت دست می‌یافت.

دومین جیران، همسر ناصرالدین‌شاه قاجار، ملقب به فروغ‌السطنه است و سخن ما درباره جیران دوم است که نام اصلی او خدیجه و دختر محمد‌علی تجریشی بوده است؛ شخصیتی که این روزهادر داستان یک سریالِ آمیخته با تخیل معروف شده و بر سر زبان‌ها افتاده است.

اینکه شاه چگونه با جیران آشنا شده و ماجرای همسری او چگونه بوده است، محل اختلاف اقوال است، اما به هر ترتیب جاذبه چشمان جیران، هوش و نیز دلیری او سبب عشق فراوان شاه به او شده است.

درباره جیران نوشته‌اند: «هنگام سوارى چکمه می‌‏پوشید و روبند را به دور سرش می‌‏پیچید و بر زین می‌‏نشست و قوش مخصوص خود را بر دست می‌‏نهاد و به شکار کبک در کوه و صحرا می‌تاخت.»

در ابتدا جیران از زنان عقد موقت شاه بود، اما به‌سبب عشق فراوانی که سلطان به وی داشت، در‌صدد برآمد تا او را در‌زمره زنان عقد دائم خود در‌آورد. از‌آنجا‌که شاه تنها می‌توانست چهار زن عقد دائم داشته باشد، ستاره‌خانم را که در زمان ولیعهدى ناصرالدین‌شاه به عقد دائم وی درآمده بود، طلاق داد تا به‌جای او جیران به عقد دائم شاه درآید.

ولیعهدی فرزند

موضوع ولیعهدی در اعصار اولیه قاجار ماجرای نسبتا پیچیده‌ای بود؛ زیرا لازم بود مادر ولیعهد از قاجار‌ها و با‌اصل و‌نسب باشد و بر این‌اساس، ناصر‌الدین‌شاه، مسعود‌میرزا (ظل‌السلطان) را با عذر آنکه مادرش از ایل قاجار نبوده است، از ولایتعهدى محروم می‌کند، اما امیرقاسم‌خان (فرزند جیران) را در سال‌۱۲۷۴ به‌عنوان ولیعهد انتخاب و به‌منظور بر‌طرف‌شدن قانونى که آقا‌محمد‌خان وضع کرده بوده، نسبت پدر جیران‏ را به هلاکو‌خان مغول می‌رساند.

در‌مجموع برای ناصرالدین‌شاه چهار ولیعهد تعیین شده که عبارت بودند از سلطان‌محمود‌میرزا پسر گلین‌خانم، معین‌الدین‌میرزا پسر تاج‌الدین، امیر‌قاسم‌خان پسر جیران (در برخی منابع، دو فرزند از جیران را به‌عنوان ولیعهد معرفی کرده‌اند.)، اما همه آن‌ها در کودکی فوت می‌کنندو در‌نهایت مظفر‌الدین‌میرزا، پسر شکوه‌السلطنه، به ولیعهدی و سلطنت می‌رسد.

به نقل از دوستعلى‌خان که خزانه‌دار و رئیس ضرابخانه ناصرالدین‌شاه بوده است، نوشته‌اند: «می‌‏گفتند مهدعلیا مادر شاه از شدت علاقه به فرزند خویش نمی‌توانست جانشین آینده او را ببیند و هنگامى‌که ولیعهد بیمار می‌‏شده به دستور محرمانه او، طبیب، زهر در داروى کودک بی‌‏گناه می‌‏کرده و او را مسموم می‌‏ساخته است.»

فرزندان جیران

جیران دارای چهار فرزند شده که عبارت بودند از: امیر‌قاسم‌خان که در سال‌۱۲۷۰ ولادت یافته و در یک‌ماهگی ملقب به امیر‌نظام شده و به مقام ولایتعهدی ناصرالدین‌شاه رسیده است، اما در ۱۸‌ذی‌القعده‌۱۲۷۴ هجری قمری فوت کرد که سبب وارد‌شدن ضربه شدید روحی به سلطان و جیران می‌شود.

دومین فرزند رکن‌الدین‌میرزا ست که در ۱۲۷۱ متولدمی‌شود و شاه وی را در ایام طفولیت، امیر توپخانه می‌کندتا بودجه توپخانه در‌اختیار جیران قرار بگیرد، اما این فرزند هم در سه‌سالگی فوت می‌کند. جیران عامل فوت دو فرزند خود را میرزا‌آقا‌خان نوری (صدر اعظم) می‌دانست که در‌نهایت در محرم ۱۲۷۵‌هجری قمری از صدارت برکنار می‌شود.

سلطان‌محمد‌میرزا سومین ولیعهد است که او نیز در روز هشتم ولادت، از دنیا می‌رود. اما آخرین این فرزندان خورشید‌کلاه است که او هم در دو‌سالگی دیار فانی را درک نکرده، ترک می‌کند.

وفات جیران

جیران در سال‌۱۲۷۵ هجری‌قمری در سفر سوم ناصرالدین‌شاه به قم که معروف به سفر «چمن سلطانیه» بود، بیمار شده، سفر را نیمه‌تمام گذاشته و به تهران بازمی‌گردد. روایت است شاه عاشق، روز‌ها و ساعت‌ها در کنار وی بوده و با دست خود به جیران دارو می‌داده، اما حال او رو به وخامت رفته و در ۸‌جمادى‌الثانیه‌۱۲۷۶ از دنیا می‌رود و در بین‌الحرمین حرم حضرت عبدالعظیم و حضرت حمزه و نزدیک قبر ملاعلی کنی دفن می‌شود.

پس از او، شاه هیچ‌گاه لقب جیران و محل سکونت وی را به زن دیگری نمی‌دهد. بعد‌ها هم که میرزا‌رضا کرمانی به ناصرالدین‌شاه شلیک می‌کند، شاه را بنا به درخواست خودش، به مقبره جیران می‌برند و او در آنجا فوت کرده و نزدیک قبر جیران دفن می‌شود.

منابع:
مرآت‌الوقایع مظفری/ تاریخ نگارستان/ سفر‌های ناصرالدین‌شاه به قم/ خاطرات سیاسى امین‌الدوله/ روزنامه خاطرات عین‏‌السلطنه/ مجمل رشوند /حیات یحیی/ زندگانی خصوصی ناصرالدین‌شاه/ تاریخ لرستان روزگار قاجار/ چهل سال تاریخ ایران/ تاریخ اجتماعى ایران/ ایران در دوره سلطنت قاجار.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->